Zájem o plně vybavené nájemní byty vzroste

Vážení čtenáři, milí klienti, ve Velké Británii a Severní Americe se Build to Rent (BTR) sektor vyznačuje tím, že jsou byty plně vybavené, a Česká republika tento trend logicky následuje. Důvodem je, že realitní, nájemní trh v ČR je zastaralý a neatraktivní.

Pronajímatelé se nestarají o své byty!

Většina bytů je totiž stará a vlastníci se o ně tolik nestarají. Vyjma plně vybavených bytů může institucionální nájemní bydlení rovněž nabízet řadu služeb. V bytovém domě se totiž mohou nacházet  např.  sdílené relaxační prostory, fitcentra, recepce a bazény.

Taktéž kvůli výše uvedeným skutečnostem existuje průměrné nájemné v BTR sektoru výrazně vyšší. Podle dat BTR Consulting a společnosti Deloitte činilo na konci roku 2023 v metropoli 542 korun za m2, zatímco u běžných bytů to činilo 401 korun.

K hodnotě se pak musí ještě připsat cena poplatků za energie a stočné, která se pravidelně zvyšuje a na konci roku dělala 158 korun za metr čtvereční.

Nájemní byty jsou ihned k nastěhování

Zájem o stavbu bytů určených k okamžitému pronajmutí se v České republice zvyšuje. Důkazem mohou být např. realitní transakce, které loni uskutečnily největší čeští institucionální nájemci.

Kdo je největším vlastníkem bytů?

V Praze je největším nájemcem v segmentu izraelská AFI s 859 byty. Velkým hráčem je ale také Trigema. Na začátku rozvoje BTR segmentu stojí i moravská metropole, tj.  Brno. Momentálně se rozvijí v centru města, ale jedná se převážně o zrekonstruované činžovní domy.  

Mgr. Petr Jezdinský (s využitím BTR Consulting, Deloitte a ČTK)